BEFORE AND AFTER THE VANDALISM

 
IMG_1756.png

Πρίν λίγες μέρες κάποιος-α, πιθανόν ενοχλημένος-η από την γύμνια της γυναικείας μορφής που αποτελεί μέρους του γκραφίτι που ζωγράφισα στα "σπιτάκια" στις πηγές της Αγ. Βαρβάρας, έγραψε "Πόρνη" και "Οχι στα εκτρώματα" (!) πάνω στο έργο.

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το εν λόγω έργο φιλοτεχνήθηκε στα πλαίσια του πρώτου Drama Comics Festival το Σεπτέμβριο του 2019. Να αναφέρω εδώ ότι Φεστιβάλ Κόμικς διοργανώθηκε από τον Γιάννη Μιχαηλίδη, εμού του ιδίου και μια ομάδα συνεργατών στα πλαίσια των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων του Drama International Short Film Festival - Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας.

Η γυναικεία μορφή πάνω από τη κρήνη είναι έργο του κ. Γιώργου Μπότσου ο οποίος ήταν ένας από τους καλεσμένους του Φεστιβάλ Κόμικς. Την τελευταία μέρα πριν την αναχώρηση του ο κ. Μπότσος συμφώνησε να μας αφήσει ένα έργο του και έτσι προέκυψε αυτή η ωραία κοπέλα που βλέπετε στις φωτογραφίες.

Στην συνέχεια ξεκίνησα την δημιουργία του επίμαχου έργου αφού δούλεψα αρκετά με προσχέδια στο εργαστήρι. Η τοιχογραφία διήρκεσε αρκετές μέρες και προσωπικά είμαι πολύ ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα. Το έργο του κ. Μπότσου με το δικό μου μπλεχτήκανε όμορφα σε ένα αρμονικό σύνολο. Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω την δημοτική αρχή της Δράμας και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Γιώργο Δεμερτζή που υποστήριξαν το Φεστιβάλ Κόμικς όπως και την συγκεκριμένη τοιχογραφία από την πρώτη στιγμή. Προσέξτε για παράδειγμα ότι τα φώτα που υπήρχαν επάνω στον τοίχο (ορατά στις τρεις πρώτες φωτογραφίες) μεταφέρθηκαν για να ανοίξει ο χώρος για το ζωγραφικό έργο.

Το εν λόγω γκραφίτι έγινε υπό την μορφή εικαστικής δράσης με την έννοια ότι υπήρχε ανακοίνωση των ωρών που ζωγραφιζόταν και έτσι αρκετοί συμπολίτες μας είχαν την ευκαιρία να έρθουν και να δουν πώς δημιουργείται ένα έργο τέχνης στο δημόσιο χώρο με την τεχνική του γκραφίτι.

Τώρα γιατί ένα χρόνο μετά κάποιος πήρε ένα σπρέι και αποτύπωσε την ανοησία του επάνω στο έργο είναι απορίας άξιο. Να πούμε βέβαια ότι η ζημιά στο έργο του κ. Μπότσου και κάποιες άλλες μικρομουτζούρες στο δικό μου δεν είναι από τον "τεχνοκριτικό" με το μαύρο σπρέι. Εκτιμώ ότι είναι από την νεολαία που συχνάζει στην περιοχή.

Αυτό που καταδεικνύει αυτή η ιστορία είναι το πολιτισμικό έλλειμμα που μας διακρίνει σαν έθνος. Η αισθητική παιδεία μας είναι χαμηλής στάθμης, δυστυχώς. Το συγκεκριμένο έργο θα το αποκαταστήσω. Το τι θα γίνει με την συλλογική αισθητική μας είναι το πρόβλημα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να γνωστοποιήσω σε όσους συμπολίτες μας δεν το έχουν υπόψη τους ότι η Δράμα έχει εξαιρετικά σημαντική ιστορία στο γκραφίτι στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη επαρχιακή πόλη στην οποία εμφανίστηκε και άνθισε αυτή η μορφή τέχνης και αυτό αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει μείνει αναξιοποίητο. Ας δουλέψουμε προς αυτή τη κατεύθυνση και ας χτίσουμε αντί να γκρεμίζουμε. Αν ο βάνδαλος με το μαύρο σπρέι γίνει η αφορμή να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση στη Δράμα, στο τέλος θα πρέπει να τον πούμε κι ευχαριστώ!

_TAN2956.png